Jag såg mig själv som odödlig!? Pansarofficeren, supermamman och personliga tränaren som levererande enastående resultat. Jag kunde fatta viktiga beslut med minsta precision, träna PT kunder dygnet runt, alltid med ett leende och en ambitionsnivå långt utöver det vanliga. Varningssignalerna haglade tätt mot slutet, såsom bl.a. sömnlösa nätter, extrem trötthet, minnesförlust och förlorad menstruation. Istället för att stanna upp och lyssna in kroppens rop på hjälp, så växlade jag upp.
Ett liv i ” speed”, som alltid känts så självklart, blev till slut mitt fall. Jag kunde inte längre välja, utan utmattningssyndrom blev ett faktum. Allt blev svart, jag föll handlöst och det skulle ta mig 3 år att komma tillbaka igen, dock med ”längre morrhår” (dvs ökad stresskänslighet, längre återhämtningstid) att förhålla mig till.
Jag är långt ifrån ensam om att ha upplevt stressrelaterad ohälsa på nära håll. Utmattning på grund av stress ökar i samhället och kryper dessutom längre ner i åldrarna vid insjuknandet.
Vi människor är gjorda för ett liv på stenåldern med stressreglering, intryckshantering och flöde på stimuli väl passande för den miljön. Dagens sjukvårdsstatistik när det gäller stressrelaterade besvär är ett tydligt tecken på just det.
Vad är utmattningssyndrom?
Människan är konstruerade för att klara av olika påfrestningar och stress är helt naturligt för vårt system. Men om balansen mellan stress och återhämtning störs under en längre tid kan det leda till att kroppen börjar ta skada. Kroppen börjar signalera att stressnivån är för hög och symtom såsom trötthet, sömnsvårigheter och minnesstörning kommer smygande. Ju längre tiden går blir varningssignalerna tydligare, fler och till slut är utmattning ett faktum. Den akuta fasen upplevs för de allra flesta som något oerhört dramatiskt. ” Jag kom inte ur sängen, hittade inte hem, föll ihop på golvet, panikångestattack, allt bara rasade..”
Sjukdomen kan delas in i tre faser:
- Förstadiet (Prodromalfas) Fysiska och psykiska besvär av stressen börjar ta vid (t.ex. sömnstörning, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, spänningsvärk i nacke och rygg) Symtomen kan komma och gå, likaså vara varierande i intensitet.
- Den akuta fasen Inträder oftast plötsligt och symtomen från prodromalfasen upplevs oftast som mer besvärande och tilltagande. Vanligt förekommande med uttalad fysisk och psykisk trötthet, som inte går att vila sig ifrån. Likaså sensorisk överkänslighet, nedstämdhet och ångest.
- Återhämtningsfasen Symtombilden börjar lätta, men individen är fortfarande mycket stresskänslig och det föreligger tendens för återfall.
Orsak
Det kan finnas många orsaker till utmattningssyndrom och det är vanligt med en kombination av flera stressorer.
Arbetsrelaterade såsom hög arbetsbelastning utan ordentlig återhämning, högt ställda krav och liten möjlighet till påverkan samt mobbing, trakasserier.
Privata påfrestningar som t.ex. skilsmässa, dödsfall, långvarig arbetslöshet, ekonomiska problem, vardagspusslet hemma med familj
Fysiska stressorer kan vara höga ljudnivåer, buller, hög fysisk belastning i kombination med bristande återhämtning (överträning)
Psykiska stressorer förekommer i form av t.ex. typ A- beteende (ofta tävlingsinriktade, tidspressade, lättirriterade), tidigare trauman (t.ex. PTSD) eller prestationsbaserad självkänsla
Den gemensamma nämnaren oavsett orsak/ stressor är avsaknaden av återhämtning för individen. Värt att nämna är också den ändlösa tillgången till information och intryck vi lever med i dagens samhälle. Tystnad och stillhet har blivit en bristvara, istället utsätts vårt ” uråldriga system” för ett ständigt stresspåslag som inte helt ologiskt leder till utmattning.
Uttrycket att ” skratta sig in i väggen” kan verka lite märkligt, men även om ett arbete eller sysselsättning kan kännas stimulerande och roligt så handlar det i slutändan om ” uttag och insättning på energikontot”. D.v.s. vila och återhämtning i relation till belastning på individen.
Symtom
Symtomen för utmattningssyndrom är nästan alltid både fysiska och psykiska. Det kan skilja sig mellan individer vilket symtom som är mest framträdande, men oftast har stressrelaterade besvär kommit smygande under en längre tid. Kardenalsymtomen är dock uttalad trötthet och kognitiva ( förnuftsmässiga) begränsningar.
Kognitiva symtom
- Minnesstörningar
- Svåra koncentrationsproblem
- Oförmåga att tänka klart
- Låg stresstolerans
- Överkänslighet för ljud, ljus, lukter
- ”Tunnelseende”
Somatiska symtom
- Trötthet /utmattning
- Sömnsvårigheter
- Ökad infektionskänslighet
- Ökad smärtkänslighet
- Muskelproblem
- Mag-tarmproblem
- Hjärtklappning
- Yrsel
Psyke
- Känslolabilitet
- Nedstämdhet
- Oro och ångest
Diagnostik
Diagnostiska kriterier för utmattningssyndrom (F43.8A)
Samtliga kriterier som betecknats med stor bokstav måste vara uppfyllda för att diagnosen skall kunna ställas
A- Fysiska och psykiska symtom på utmattning under minst 2 v
Symtomen har utvecklats till följd av en eller flera identifierbara stressfaktorer vilka har förelegat under minst sex månader.
B- Påtaglig brist på psykisk energi dominerar bilden, vilket visar sig i minskad företagsamhet, minskad uthållighet eller förlängd återhämtningstid i samband med psykisk belastning.
C- Minst fyra av följande symtom har förelegat i stort sett varje dag under samma tvåveckorsperiod:
- Koncentrationssvårigheter eller minnesstörning
- Påtaglig nedsatt förmåga att hantera krav eller att göra saker under tidspress
- Känslomässig labilitet eller irritabilitet
- Sömnstörning
- Påtaglig kroppslig svaghet eller uttröttbarhet
- Fysiska symtom såsom värk, bröstsmärtor, hjärtklappning, magtarmbesvär, yrsel eller ljudkänslighet
D- Symtomen orsakar ett kliniskt signifikant lidande eller försämrad funktion i arbete, socialt eller i andra viktiga avseenden.
E- Beror ej på direkta fysiska effekter av någon substans (t.ex. missbruksdrog, medicinering) eller någon somatisk sjukdom/ skada (t.ex. hypothyreoidism, diabetes, infektionssjukdom)
F- Om kriterierna för egentlig depression, dystymi eller generaliserat ångestsyndrom samtidigt är uppfyllda anges utmattningssyndrom enbart som tilläggsspecifikation till den aktuella diagnosen
Fortsättning följer 🌺 (se Utmattningssyndrom Del 2)