Fitnesskroppen

Jag har länge velat skriva om just detta ämne och ge min syn, mitt bidrag till en kroppsfixerad hälsodebatt. Starten för min fitnesskarriär började som en förlängning på min dåvarande ätstörning (Anorexia). Jag hade hittat det perfekta sättet att öka i vikt, genom att bygga muskler och helt legitimt behålla mina ätstörda beteenden. Dessutom fick jag uppmärksamhet, beröm och applåder för en svältande kropp?!

OHÄLSOSAMT HÄLSOSAM

När blir egentligen hälsosamma val och livsstil till något destruktivt, ohälsosamt..t o m livsfarligt?! Vi möts dagligen av oerhörda mängder information, så det är verkligen inte lätt att veta VEM och VAD man bör lyssna på i allt brus. Mycket av det som når oss är egentligen grundat i någon form av köp-/säljtaktik: att få oss att konsumera, vilja ha mer, aldrig vara nöjd, ständigt på jakt efter ” det där”.. Kroppen har blivit som en statussymbol för att vara lyckad!?

Mer har blivit bättre, extremt har blivit en norm och det verkar inte duga med lagom längre, utan endast det perfekta resultatet räknas (vad nu det är?!) Ett ständigt sökande i att hitta svar, lycka, framgång utanför oss själva leder aldrig till en hållbar hälsa är min högst personliga övertygelse.

TRÄNINGSBEROENDE

”Jag tränade för att slippa må dåligt.” Det gick inte att bara träna lite, hoppa över inplanerade pass eller skippa den uppvägda matlådan. Allt som bröt mot planering och rutiner skapade oerhörd ångest, jag var fast i ett träningsberoende. Jag kallade min situation för ” Fitness som livsstil” och ville helst se mig själv som hälsosam förebild. Innerst inne visste jag att allt var ohållbart och jag mådde riktigt riktigt dåligt.

Det syns inte alltid utanpå hur en person mår och just ORTOREXI kan vara oerhört svårt att förstå sig på, för personen anses ju som vältränad/ hälsosam.

Ortorexi=en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av t.ex. överdriven träning och nyttigt ätande. 

Det finns de som har magrutor året om, tränar hårt, väger sin mat, lever ” fitness” och mår fantastiskt. Jag värderar/ dömer ingen, utan vi har alla fri vilja och eget ansvar. Ansvar ger frihet och möjlighet att påverka andra, vilket kan vara på gott och ont. Våga stanna upp, funderar till på vad du låter dig påverkas av och vilka signaler du själv sänder ut. ⭐

VÄNDPUNKTEN

Efter många år av alltför mycket träning, strikt dietande, bristande återhämtning och konstant höga nivåer av stresshormoner ( kortisol, adrenalin) sa min kropp ifrån.

Den ständiga jakten på den s.k. ”Fitnesskroppen” blev en bidragande orsak till utmattningssyndrom år 2013. En viktig komponent för min väg ut ur utmattningen/ att börja läkning blev att ändra mitt förhållningssätt till kost & träning.

Jag tvingades konfrontera mina gamla demoner, destruktiva beteenden och istället:

💗 Våga äta allt, skippa förbud och njuta av mat.

💗 Träna utan krav och prestation.

💗 Släppa taget om kroppshets och utseendefixering. ( ”Jag duger precis som jag är”)

💗 Börja välja medvetet VEM jag låter mig påverkas av.(sålla bland sociala medier)

💗 Bli mer självsnäll ( Selfcompassion). Vad VILLHÖVER jag just nu?

Det blev ett känslosamt ämne att skriva om, eftersom det berört stora delar av mitt liv. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att lyfta fram, dela med mig av och förhoppningsvis få dig som läser att reflektera kring ditt eget förhållningssätt till kost & träning.

Jag vill slutligen ge ett stort tack till Yvonne Lin ( och det härliga gänget) på Y-lab i Stockholm för stöd, insikter och kunskaper. 🙏💐

https://ylab.com/wellcare/ortorexia-atletika/

Ta hand om dig!

Kram Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *