” Högintensiva intervaller är bra för hormonbalans och förbränning”
” Gå minst 10 000 steg/ dag”
” Crossfit är en effektiv träningsform, testa det!”
” Träning på fastande mage, innan frukost är bra”
” Tung styrketräning gäller för alla”
” Lägg till långdistanspass ( gärna mer än 90 min) i konditionsträningen”
Nej, stopp!! 🙅♀️🛑Om vi syftar på en frisk kropp, med goda möjligheter till återhämtning, bra näringsbalans och med andra positiva förutsättningar till att tillgodogöra sig allmänna råd så kan det mycket väl funka. MEN för en kropp med höga stressnivåer, utmattning i grunden eller andra stressrelaterade besvär fungerar träningsmanualen lite annorlunda. Det går inte att ” bara köra på”, försöka träna som tidigare, bita ihop eller sträva efter att hålla jämna steg med löpargruppen?! Kroppen svarar annorlunda och behöver mötas utifrån nya grundförutsättningar. 🦋
En kropp i stress är ”kapad” av det sympatiska nervsystemet, med fokus på överlevnad. Stresshormonerna ( ex kortisol, adrenalin) ökar vid fysisk aktivitet, speciellt vid hög intensitet och/ eller längre träning. För en kropp med ” normal/ frisk” funktion är träning i de allra flesta fall något mycket hälsosamt och positivt.
Många av träningsråden är riktigt bra och passar de flesta, men för oss med stressrelaterad ohälsa gäller andra premisser. Med en mycket stramare ” energibudget”, ett trasigt inre gas- och bromssystem (hormoner), diverse stressymptom och andra fysiska/ psykiska/ kognitiva nedsättningar ser råden lite annorlunda ut:
Mina träningsrekommendationer för en dig med stressrelaterad ohälsa eller erfarenhet av (utmattning syndrom):
🌻 Välj lugna träningsformer som du själv kan reglera intensitet och tid. Lugna promenader och yoga ( ex medicinsk yoga, Yin yoga) kan vara bra grund och som alternativ i början av ex en utmattning.
🌻 Närvaro och kontakt med arbetande muskelgrupper. Försöka känna hur muskeln jobbar istället för att lyfta tungt, pressa tid eller kolla pulsklockan.
🌻 Varva aktivitet med vila, såväl under som mellan passen. Jag lägger ofta in fokuserad vila i form av lättare meditation (gärna gående) mellan mina styrketräningsset. Efter pass med lite högre intensitet är jag dessutom noga med kvalitativ återhämtning. Om tid ej medges och ” livet i övrigt kommer emellan”, så väljer jag lugnare träning som inte kräver samma vilobuffert.
🌻 Släpp taget om mobil, pulsklocka, våg, träningsstatistik/ kalender, krav, press. Träningsvärk är lika ineffektiv måttstock som blodsmak under passet!!
🌻 Ledord” GOOD ENOUGH” hjälper dig att kalibrera in rätt ambitionsnivå.
🌻 Acceptans och att vara självsnäll. Du gör så gott du kan utifrån dina nya förutsättningar.
🌻 Utgå ifrån det som din kropp behöver idag och INTE vad andra tycker och säger. Din kropp är unik och dessutom har du helt andra förutsättningar än tidigare.
🌻 Hitta den träning som får dig att bibehålla energin såväl under som efter. Det är helt ok att känna sig trött direkt inpå passet, men det är viktigt att det finns återhämtningsmöjligheter. Kör inte helt slut på dig, utan säkerställ att det finns energi kvar.
🌻 Det finns inget universellt råd som passar alla utan du behöver hitta dina egna framgångsfaktorer, dina nycklar, din nya manual för en ” känsligare Avatar”.
⭐Jag hjälper dig gärna med din träning. Tillsammans hittar vi en balanserad, hållbar träningsplanering som passar just dig, dina förutsättningar, behov och önskemål.
Hör av dig till: pernilla@bohobalance.se