Bli vän med maten genom Mindful Eating
Just Mindful Eating blev en viktig pusselbit för mig och min relation till kost. Många års dietande ( satsade bla på athletic fitness och kroppsbyggning) hade satt kroppens signaler ur spel.
Genom Mindful eating kunde jag släppa gamla ”hjärnspöken ”och börja njuta av maten istället.
Som kostrådgivare får jag ofta höra liknade historier: om IBS symptom som blivit bättre, djupare smakupplevelser, mer matglädje, mindre laddning/ hysteri kring ätandet m.m
Mindful eating är:
Lyssna till sin kropp och förstå vilka behov den har
Ökad medvetenhet om sambandet mellan mat och hälsa samt om kopplingen mellan matvanor, tankar, känslor och impulser.
Visa tacksamhet och uppskattning för det vi äter
Glädje och njutning
En livslång process
Mindful eating är INTE:
En ny bantningsdiet
Någon kortlivad ”Quick fix” där du följer förutbestämda regler
Motsättning mot en viss typ av ätande / diet.
Religiöst eller ” flummigt”
3 tips på hur du kan praktisera Mindful eating:
1. När du äter – ät..
Lägg ifrån dig telefonen, datorn, paddan och stäng av TV och radio. Ät maten i lugn och ro. Tillämpa gärna detta ” mindset” även vid träning – när du tränar, träna!
2. Bli medveten..
Koppla på dina sinnen när du äter. Hur doftar det? Hur smakar det – surt, sött, salt, beskt ? Hur är konsistensen? Vilka färger och former har maten? Tänk vinprovning!
3. Sänk tempot..
Ät långsamt och tugga maten ordentligt. Lägg ner besticken några gånger under måltiden och kom ihåg att andas mellan tuggbitarna.